27. 3. 2016

Otázka v časopisu Osmička: „Je rozhodnutí koalice dát miliony právníkům na úkor školství správné?“

Autorka: Eliška Vejchodská, zelená zastupitelka MČ P8

Základním školám se rozpočet nekrátí

 

Cílem koalice je ozdravit veřejné výdaje tak, aby MČ za pár let nezkrachovala. V rámci ozdravování rozpočtu je snaha nedotýkat se základního školství. Celková částka poskytovaná ZŠ na provoz se reálně nemění, investice dokonce rostou.

Zde konkrétní čísla: Příspěvek základním školám na provoz v r. 2015 byl bez započtení jednorázové neinvestiční účelové dotace na vybavení nových prostor jedné konkrétní školy 85.5 mil. Kč plus příspěvek na asistenty pedagoga a programy prevence. Základní školy sice dostávají na rok 2016 o trochu méně: 82.7 mil. Kč základního příspěvku plus jako v předešlém roce příspěvek na asistenty pedagoga a programy prevence. Na druhou stranu rozpočet počítá s úsporou 2.5 mil. Kč na energiích (byl přesoutěžen plyn, bude přesoutěžena elektrická energie). Případné vyšší výdaje na energie budou školám uhrazeny.

Mírně klesá příspěvek mateřským školám. Ty jsou dlouhodobě zvýhodněny oproti ZŠ příjmem ze školného od rodičů. Podstatnou změnou je zavedení pravidel pro rozdělování peněz mezi ZŠ. Díky nim se narovnal rozdíl mezi dlouhodobě podfinancovanými a přefinancovanými školami. Kupodivu v minulosti nejhůře financovanou školou je ZŠ Lyčkovo náměstí, která patří mezi nejkvalitnější a nejoblíbenější školy na MČ Praha 8. Té rozpočet výrazně narůstá. Jak je vidět, pouze od financí na vybavení škol se kvalita neodvíjí.

Finančně by školám pomohlo spíš stálé zvýšení rozpočtu na platy učitelů. Ti jsou skutečně oproti jiným vysokoškolsky vzdělaným zaměstnancům dlouhodobě finančně znevýhodněni. Toto je však prosba na státní úroveň, obec platy ovlivnit nemůže.