17. 2. 2011

ODS v Praze 8, která ovládá v zastupitelstvu 60 % hlasů, zneužila říjnové číslo radničního zpravodaje k bezplatné propagaci stran. Měsíčník Osmička publikoval představení programu jen těch politických subjektů, které by ODS ráda viděla v budoucím zastupitelstvu. Mezi vyvolenými proto take není Strana zelených. Zelení tvrdí, že tím vedení radnice narušilo rovné podmínky pro kandidující strany a ohrozilo platnost komunálních voleb.

„Předvolební číslo Osmičky, jež se dostalo do distribuce právě dnes, mělo obsahovat prezentaci stran kandidujících do místního zastupitelstva. Nabídky podle našich informací využily ODS, ČSSD, KSČM, Volba pro Prahu 8 a Strana zelených. Minulý pátek jsme dostali náš inzerát ke korektuře, v dnes doručeném výtisku však není otištěn. Zodpovědní úředníci tvrdí, že za tímto krokem stojí rozhodnutí starosty Josefa Noska. Starosta ani šéfredaktor Osmičky nám však bohužel telefon nezvedli,“ tvrdí Jaroslav Korf, zastupitel Prahy 8 za Stranu zelených.

„Zelení v září letošního roku ostře kritizovali ODS v Praze 8, že tři týdny před volbami a rozdílem jediného hlasu nezávislého Václava Musílka (Volba pro Prahu 8) protlačila stavbu obecního supermarketu s radnicí za 1,2 miliardy korun. Praze 6, která má stejný počet obyvatel, stačilo sídlo bez obchodů za čtvrtinovou cenu. Za tento odpor proti plýtvání veřejnými prostředky si zastupitelé SZ vysloužili vulgární osobní útoky ze strany některých členů ODS i nerovné podmínky prezentace v Osmičce, kterou platí všichni občané Prahy 8 ze svých daní,“ řekla zastupitelka Prahy 8 za zelené Hana Francová.

„Občanští demokraté z Prahy 8 o sobě rádi tvrdí, že jsou představiteli nové tváře pražské ODS. Takové, která jedná čistě, nelže, nezatajuje informace a je k opozici férová. To však není pravda. Od chvíle, kdy Praha 8 vydělala miliardy korun z privatizace bytů, jsou poměry na libeňské radnici k nerozeznání od magistrátu. Heslem ODS v Praze 8 je „hrajeme s otevřenými kartami“, což po překladu do angličtiny zní „we play with Opencards“. Už tento dvojsmysl je dostatečně výmluvný,“ říká Petr Vilgus, zastupitel za zelené v Karlíně a Libni.

„Starosta má povinnost vytvářet rovné podmínky pro kandidující strany. Pokud zneužije svého postavení, přestává být pro voliče důvěryhodný. Praha 8 potřebuje změnu. Proto prosím voliče, aby poslali ODS nejméně na čtyři roky do opozice. Prospějí tak Praze i samotným občanským demokratům. Zelení rádi pomohou novému vedení radnice vyčistit náš úřad od nedemokratických praktik,“ prohlásil zastupitel MČ Praha 8 Jaroslav Korf