14. 3. 2015

Zásadně nesouhlasíme s názorem prezentovaným na webu naseosmicka.cz, kde TOP 09 píše, že zastupitelé Prahy 8 odmítli pojmenovat náměstí po Arnoštu Lustigovi a zavádějícím způsobem v médicích popisují průběh zastupitelstva tak, že to může v nezúčastněném čtenáři vyvolat dojem, že zastupitelé Prahy 8 mají problém se jménem Arnošta Lustiga. Jde o dost podivný politický boj místní TOP 09, které nejde o důstojnou památku na slavného spisovatele, ale pouze o vyvolání senzace.

Kde je tedy skutečný problém s pojmenováním náměstí? Problém je v tom, že není úplně jasné, jaké náměstí chce vlastně TOP 09 po Arnoštu Lustigovi pojmenovat. Náměstí totiž aktuálně neexistuje a vlastně ani není jasné, jak bude prostranství kolem nové radnice vypadat. Minulé vedení (a navrhovatelka pojmenování paní Kvačková byla radní) totiž pouze nalilo miliardu do stavby nové radnice, ale nijak se nezabývalo tím, jak bude Palmovka v budoucnu vypadat a co bude v bezprostředním okolí budovy nové radnice. Koalice prosazuje revitalizaci Palmovky ve spolupráci s magistrátem a definování Palmovky nejen v okolí radnice, ale celé křižovatky na Palmovce. Do úvahy bude vzata jak doprava, tak zástavba, služby, napojení na Libeň, Karlín a  Invalidovnu a naváže se na sérii setkání, které k urbanistickému řešení proběhly loni.

Jakmile Palmovka tuto definici získá a bude jasné, o jakém náměstí se bavíme, můžeme se začít bavit o pojmenování. Vybrání jména, které ponese nově vzniklé ulice či náměstí ať se vybere ve veřejné diskuzi se zapojením veřejnosti. A ať je to klidně Arnošt Lustig, když na něm bude obecná shoda.