21. 7. 2015

Startovací byty by měla mít každá obec, stejně jako byty sociální či bezbariérové. Startovací bydlení je určené mladým lidem na přechodnou dobu (zpravidla na max. 5 let), než si najdou bydlení vlastní. O startovací bydlení by mohly žádat mladé rodiny s ohledem na jejich sociální situaci, dále mladí lidé opouštějící dětský domov či mladí lidé s fyzickým hendikepem. V zahraničí se osvědčil model komunitního bydlení, kde jsou byty pro mladé vedle bytů pro seniory. V Holandsku například fungují projekty bezplatného bydlení pro studenty, kteří se za to starají o své sousedy a plní roli asistentů, kteří pomohou s úklidem, nákupem či osobní hygienou. A naopak aktivní senioři pomáhají mladým rodičům s hlídáním dětí. Podobný projekt bychom jako zelení na Praze 8 uvítali.

Před pěti lety měla městská část rozsáhlý bytový fond. Tehdy by bývalo rozumné vytipovat malé byty vhodné pro startovací a sociální bydlení, určit kritéria pro jejich přidělování a zbytek nabídnout k privatizaci. Bohužel toto se nestalo a byty se zprivatizovaly velmi netransparentním způsobem. Dnes po čtyřletém vládnutí ODS s TOP 09 nemá Praha 8 ani byty, ani 6 miliard, které za privatizaci bytů utržila (a poté skoro všechny utratila). Pokud tedy chceme občanům pomoc v bydlení nabídnout, musíme buď byty koupit, vystavět nebo dohodou s developery zajistit jejich budování v rámci velkých stavebních projektů na Praze 8.