11. 2. 2014

Obyvatelé sídliště Troja s obavou sledují postupnou privatizaci veřejného prostoru v lese nad botanickou zahradou. Už před několika lety zahrada, která je příspěvkovou organizací magistrátu, oplotila rozsáhlé pozemky pod sídlištěm v Praze 8, což se setkalo s ostrým odporem tamní občanské společnosti. Podle zatím nepotvrzených informací má i toto jaro proběhnout rozsáhlé kácení a přeměna běžného lesa na speciální expozici.

„Dozvěděli jsme se od občanů, že údajně hrozí akutní riziko masivního kácení v lese nad botanickou zahradou. Tento magistrátní podnik leta ukrajuje veřejný prostor, omezuje svobodu pohybu místních občanů a ničí místa, která obyvatelé Troji mají rádi. Kvůli zastaralému plánu na výstavbu umělé expozice salámovou metodou ukrajují současný les. S tichým souhlasem radnice v Praze 8 i magistrátu berou lidem to, na co byli po desetiletí zvyklí a co mají rádi,“ říká Petr Vilgus, opoziční zastupitel z Prahy 8 za Stranu zelených a stínový radní pro městskou infrastrukturu.

„Říkám stop kácení v Troji. Vyzývám ředitele botanické zahrady a radního pro životní prostředí za TOP09 Jiřího Nouzu, aby zastavili rozrůstání trojské zahrady podle megalomanských projektů z minulých volebních období. Je nesmyslné vytvářet umělé biotopy na místě, které je lesem přinášejícím radost a oddech místním občanům. Jednou pro vždy je třeba říct dost devastaci přírody kvůli výdělečným projektům, ať už se jedná o soukromníky, stát nebo obce,“ zdůrazňuje stínový radní za zelené Petr Vilgus.

(Tisková zpráva Strany zelených v Praze 8 ze dne 11. 2. 2014)