30. 8. 2013

V poslední době se opět hovoří o zdevastovaném nádraží Praha-Vyšehrad. Nádraží bylo před lety nesmyslně převedeno ze státu na soukromou společnost, která se o něj nestará. Zanedbaných památek je však v Praze více. V řadě případů je vinen stát, který zbytečně a nevhodně prodává často cenné nemovitosti bez podmínek obálkovou metodou. Ministerstva, státní organizace a akciové společnosti či další úřady by si měly vštípit pravidlo, že státní majetek by měl končit v majetku měst a obcí, ne v rukou realitních spekulantů.

Petr Vilgus, stínový radní hl. m. Prahy pro oblast památkové péče ze Strany zelených k tomu říká: “Chce to rychlou akci, dokud je ještě co zachraňovat. Stav Vyšehradského nádraží mě velmi mrzí ze dvou důvodů – jednak zde chátrá nádherná stavba, jednak tu nezastavují vlaky. Bylo by skvělé, pokud bych mohl cestovat třeba z Klánovic nebo Černošic do školy na Albertově pohodlně, bez přestupů a za bezkonkurenčních pár desítek minut.”

Na dotaz, jak občané mají donutit vlastníka k rekonstrukci a jestli je smysluplné prosazovat toto přání prostřednictvím obsazení nádraží aktivisty Vilgus říká: “V případě kulturní památky v rezervaci jednoznačně stojí právo veřejnosti nad právem jednotlivce-vlastníka. Jednou z možností je dočasná správa budovy aktivními občany. Ti však vzhledem k našim zákonům nemohou udělat víc než jen oddalovat zánik stavby a čekat na postih ze strany vlastníka s podporou policie. Považuji za logické, aby místní úředníci i politici projevili odvahu a začali jednat. Měli by vyvinout tvrdý tlak na majitele budovy a cílem donutit jej, aby se o dům postaral. V opačném případě by se měli pokusit stavbu vyvlastnit a vrátit jí podobu a využití, které měla v minulosti. Na tahu je nyní náměstek primátora Václav Novotný, který má ochranu památek v metropoli na starosti.”

“Zároveň připomínám, že podobných zdevastovaných památek je v Praze celá řada. Za všechny zmíním Palác Svět na Elsnicově náměstí v Praze 8, kde místní koalice ODS+TOP09+Musílkova Suverenita přes občasná silácká prohlášení toleruje devastaci této vzácné budovy. Italský vlastník na dohled od starostovy kanceláře v posledních letech zničil vše, co zde mělo historickou hodnotu. Nyní zřejmě čeká, až se paláci stane nějaká nehoda a on získá demoliční výměr. Na vině jsou ustrašení politici, kteří se bojí jednat v souladu s veřejným zájmem. Však se také před časem na budově objevil prorocký nápis Konec Světa? Dříve, než si myslíte,” dodává zelený stínový radní a zastupitel z Prahy 8 Petr Vilgus.

(Tisková zpráva stínového radního hl. m. Prahy pro oblast památkové péče Strany zelených Petra Vilguse ze dne 30. srpna 2013)

Příběh zmíněných památek na Wikipedii: