15. 9. 2011

Podle náznaků, které přicházejí z rady naší městské části, se připravuje další vlna privatizace obecních bytů. Zelení zastupitelé po zvážení všech pro a proti tuto privatizaci nepodpoří. Máme pro to důvody ekonomické i morální.

Na privatizaci je možné se dívat různými způsoby. Buď jako populisté – na plakátech vyhlásíme, že „byty jsou vaše“, darujeme je (resp. levně prodáme) voličům a oni nám pak z vděčnosti hodí svůj hlas v příštích volbách. Nebo jako pravicoví fundamentalisté podle receptu „obec nemá podnikat, proto vše mimo několika úředníků předáme do soukromých rukou“. Nebo realisticky – byty jsou jednak prostředkem pro řešení sociálních problémů obyvatel Prahy 8, jednak je zde odváděné nájemné trvalým – a stále rostoucím – zdrojem příjmů pro rozpočet Prahy 8. Prodávat byty hluboko pod tržní cenou v období doznívající krize je pobídkou pro spekulanty, aby se Karlín a Libeň staly ideálním prostorem pro jejich působení.

Nejvážnější problém však vidíme v nedůvěře zastupitelů za Stranu zelených k tomu, že současná koalice ODS a TOP09 s podporou Suverenity Václava Musílka nerozpustí miliardy v pochybných projektech typu Centrum Palmovka. V minulém volebním období zelení podpořili privatizaci severních sídlišť za slib tehdy vládnoucí ODS, že peníze z privatizace budou investovány do bytů v Karlíně a Libni + do zanedbaného obecního majetku. Zbytek měl být uložen do banky. Najděte si článek na titulu Osmičky 10/2007, kde se doslova píše „Finanční prostředky získané z prodeje bytových domů budou reinvestovány do majetku, a to jak do zbývajících bytových domů, tak do školských a zdravotnických zařízení … Peníze však nevyčerpáme ihned, větší část uložíme na účet“.

Místo toho tehdejší rada složená pouze ze zástupců ODS za zády opozice a veřejnosti zahájila přípravu miliardového projektu administrativního centra na Palmovce. Přípravy tak zásadní akce proběhly v tichosti během necelého půlroku, závěrečné hlasování „vyšlo“ na termín tři týdny před volbami. O realizaci projektu rozhodla nejtěsnější nadpoloviční většina. TOP09, která v předvolební kampani přípravu projektu odsuzovala, s ním po volbách vyjádřila souhlas. Současná rada má takovou obavu z dohledu na hospodaření Centra Palmovka, že nepřipustí opozičního zastupitele do dozorčí rady společnosti.

Zelení nemají jistotu, že další privatizační miliardy neskončí v podobné investiční propasti jako výnos z první vlny prodeje. Jsme připraveni o nějaké formě privatizace jednat. Nejprve však musí být napraveny chyby z minulosti a rozptýleny naše obavy z budoucnosti. Míč je na straně Rady MČ Praha 8.

Petr Vilgus, zastupitel MČ Praha 8 za Stranu zelených