30. 1. 2016

Odpoveď na otázku v časopise Osmička: „Jste pro výstavbu tramvaje do Bohnic, případně i dále okolo ZOO do Prahy 6?“

Tramvaj do Dejvic a Bohnic je dobrý nápad

Na otázku, jaký druh městské veřejné dopravy má budoucnost, je snadná odpověď – elektrická a kolejová. Čistá, ekologická, tichá, bezbariérová a spolehlivá. Tramvaj.

O možnosti propojit Kobylisy s Bohnicemi a dále Bohnice s Dejvicemi v Praze 6 tramvajovou tratí se hovoří už desítky let. Poté, co se před lety Bohnicím z nepochopitelných důvodů vyhnulo metro C, je tramvaj druhým nejlepším řešením pro dopravní obsluhu tohoto sídliště. Podle posledních vizí by tramvaj mohla odbočit ze stávající trati v oblasti zastávky metra Kobylisy, pokračovala by přes Kobyliské náměstí, okolo bazénu Šutka a ulicí K Pazderkám, až k poliklinice Mazurská. Část spojů by zajížděla do bohnického sídliště, část by pokračovala okolo botanické zahrady k zadním vrátkům zoologické zahrady, po tramvajovém mostě do Podbaby v Praze 6 a odtud dále na „Kulaťák“. Zde by šlo využít přestup na vlaky na sever Čech a do Německa, snadnější by byla i cesta na ruzyňské letiště.

Tramvaj nabízí komfort, jaký u jiných dopravních prostředků nenajdeme. Nepopojíždí v zácpách, nevypouští výfukové plyny, nízkopodlažní vozy vyhovují dětem, seniorům i hendikepovaným. Moderní tramvaj uveze velké množství cestujících, odpadly by tak nekonečné šňůry autobusů v ranních špičkách. Moderní tratě jsou rychlé, odhlučněné a často zatravněné.

Kolejové spojení z Prahy 8 do Prahy 6 má ještě jednu výhodu. Razantně sníží zatížení mětské části Troja, protože návštěvníci ZOO budou mít k autům a autobusům alternativu v podobě tramvaje.

Na názor k tramvaji do Bohnic a Dejvic se zeptáme občanů Prahy 8 v průběhu roku 2016 v rámci veřejných debat.