9. 4. 2014

Vládnoucí radniční koalici na Praze 8 sestavené z politiků zvolených za ODS, TOP 09, Volbu pro Prahu 8 a KSČM se podařilo z Prahy 8 udělat ráj gamblerů. V době, kdy Praha 2, Praha 6 a Praha 12 vyhláškou zcela zakázali hazard na svém území, nadiktovala si Praha 8 do vyhlášky celkem 50 adres, kde je možné hazard provozovat. Všechny herny navíc povolila v nonstop provozu, některé dokonce v bezprostřední blízkosti škol. Je to nejvíce ze všech městských částí.

Není se čemu divit, že obyvatelům Prahy 8 došla trpělivost a rozhodli se problém heren řešit občanskou cestou, tedy peticí za vyvolání referenda o nulové toleranci hazardu. My jsme se o prosazení regulace hazardu na Praze 8 pokoušeli na zastupitelstvu v květnu minulého roku. Tehdy koalice nedovolila byť jen projednat tento bod na zastupitelstvu,“ řekl Petr Vilgus, zastupitel SZ. Od naprosté ignorace tématu hazardu tak radnice přešla rovnou k referendu.

Radnice neuměla na petici za vyvolání referenda o hernách adekvátně reagovat, proto se zachovala takto hystericky vyhlášením vlastního referenda na nesmyslný termín,“ dodal Štěpán Klimeš, předseda SZ na Praze 8, „Proto ještě v únorovém měsíčníku starosta o hazardu mluví jako o marginálním tématu, který nikoho nezajímá a v březnové Osmičce už se tituluje do role bojovníka proti hazardu a informuje o radničním referendu,“ doplňuje.

Radnice referendum propagovala dost podivným způsobem. Na žádném informačním materiálu (lavičky, web referendum8.cz, web praha8.cz, smsky, letáky, články v radničním periodiku) například nenajdete informaci o potřebné účasti 35 % voličů, aby výsledek referenda byl závazný. Přitom jde o informaci, která má zasadní význam na výsledku referenda,” upozorňuje Petr Nečina, člen SZ na Praze 8 a obyvatel Palmovky. Další zarážející propagací ze strany radnice byl text sms, který šel obyvatelům Prahy 8 dne 31. 3. ve znění „Jiz za 12 dní, tj. 12. dubna, proběhne v Praze 8 referendum o hernach. Nezapomente prijit a hlasovat ANO nebo NE hernam. Vice informaci na www.referendum8.cz“. Text referendové otázky je ale postaven přesně opačně. ANO je volba proti hernám, pro nulovou toleranci, NE nulovou toleranci zamítá.

Strana zelených dlouhodobě prosazuje v Praze nulovou toleranci heren, inspirovat bychom se chtěli Vídní, kde funguje jedno kasino v celém městě. „Chceme své voliče a sympatizanty vyzvat, aby přišli k hlasování v nadcházejícím referendu 12. dubna a svým ANO nulové toleranci dali najevo, že si herny na Praze 8 nepřejí. I když dopadne referendum jakkoli, v říjnu jsou volby do zastupitelstva a herny lze případně zakázat i zvolením takovým politiků, kteří herny na osmičce zruší i bez referenda,“ vzkázal obyvatelům Prahy 8 zastupitel SZ Petr Vilgus.

(Tisková zpráva Strany Zelených Praha 8 ze dne 9. 4. 2014)

Záznam zastupitelstva ze dne 15.5. 2013 – Petr Vilgus navrhuje zařadit jednání o hazardu jako bod programu

Podnět SZ k připravované vyhlášce ze září 2013, kde upozorňujeme na fakt, že mezi povolenými adresami jsou také herny u škol

Radniční měsíčník Osmička – str.1 Slovo starosty a jeho označení hazardu jako marginálního tématu